L’Edat dels Xais

Sabieu que en Pasqual és un xai?

Gairebé fa una mica de riure el nom però és veritat, els Pasquals existeixen, així com també existeixen els Lletons, els Imperials, els Recentals i els Ovins majors.

Segurament tots aquests noms us sonen a idioma desconegut o potser n’heu sentit algún. Bé, doncs tots aquests noms pertanyen a la classificació que reben els xais segons la seva edat.

Avui us ho explicarem amb tota mena de detall!

Lletó o Imperial

Es denominen així els xais d’entre 5  i 8 kg de pes. En la majoria de casos tenen entre 1 mes i 1 mes i mig de vida i només s’han alimentat de llet de la mare. La seva carn és de color rosa pàlid i de textura suau i tendre. És el xai més apreciat pel consumidor i la èlit dels xais en quan a consum i qualitat. El preu dels productes d’aquests xais sol ser elevat.

Recental

Denominats així els xais d’entre 8  i 12 kg de pes sempre i quan no tinguin més de 4 mesos de vida. El color de la seva carn, la textura i el gust estan molt ben valorats pel consumidor. Si volem un xai bo, d’elevada qualitat, i no volem pagar la quantitat de diners que ens costaria un Lletó, el Recental és la millor opció i la més habitual en productors de proximitat a no ser que se’ls demani especificament qualsevol de les altres opcions.

Pasqual

Els famosos Pasquals acostumen a pesar entre 12 i 15 kg i la seva edat pot variar dels 4 mesos fins als 12 (sempre per sota de l’any de vida). En aquest cas les seves qualitats així com el preu han devaluat una mica. Curiositat: Els pagesos de tota la vida es menjaven aquest xais per Pasqua, d’aquí l’origen del seu nom que tanta gràcia ens fa. Els Pasquals són sovint utilitzats per grans comerços per tal de maximitzar el seu aprofitament.

Oví Major

Podriem dir casolanament que són els xaiets vellets ja que sempre tindràn més d’1 any de vida. La seva carn és molt més dura que en la resta de classificacions. Sovint alhora de consumir-lo es fa cuinat amb guisats per la llarga cocció que es necessita per entendrir la carn. Al nostre país no hi ha gaire costum de consumir l’Oví Major i es reserva pel seu ús en altres productes.

 

Bé i fins aquí la classificació dels xais per la seva edat. Segurament a partir d’ara ja podreu saber si els preus dels xais que compreu estan estan ben relacionats amb la carn que s’ofereix.

Recordeu, si us ha agradat la nostra publicació no dubteu en compartir-la amb els vostres coneguts i així ajudar-nos a què cada vegada més persones coneguin la nostra granja.

Una abraçada des de Vallcebre!

Sense comentaris

Publicar un comentari