Avantatges dels Productes Ecològics

Segurament el concepte de menjar ecològic no et sona a japonès. A l’actualitat, els productes ecològics han suposat la revolució i una gran alternativa als productes tradicionalment comprats a grans magatzems. És més, grans cadenes cada vegada aposten més per aquest tipus de producte degut a la gran demanda dins el mercat.

Tot aquest canvi té un motiu, bé, varis.

En aquest post us explicarem quins són els avantatges i desavantatges dels productes ecològics perquè pugueu valorar vosaltres mateixos la seva compra.

Avantatges

1.- Saludables:

Els productes ecològics no contenen cap tipus de residu tòxic provinent de pesticides, antibiòtics, fertilitzants sintètitcs, conservants o aditius. Tots aquests elements sovint han estat utilitzats en l’agricultura i ramaderia convencional i intensiva, on el què es busca és el màxim guany, per eliminar plagues i combatre enfermetats. Sotmetre’ns al consum diari de productes que contenen residus químics pot malmetre el nostre organisme i sobretot malmetre l’organisme dels animals que es crien. Els productes ecològics disposen de molts més nutrients, antioxidants que els productes normals (per anomenar-los d’alguna manera), es deu a l’alimentació dels animals amb menjar totalment natural que conté vitamines, calci, ferro, magnesi i que ens transmeten quan els mengem prevenint enfermetats degeneratives i càncers.

2.- Sense manipulació genètica:

Els aliments transgènics són aquells que han estat modificats genèticament per obtenir unes característiques determinades. Els científics extreuen els gens desitjats i els inserten a altres individus per tal que la descendència adquireixi la mateixa genètica. Aquest procés, però, durant els últims anys ha estat utilitzat sense control i de forma abusiva i encara ara hi ha una desconeixença de si els productes resultants són totalment inocus per la humanitat.

3.- Ajuden a la sostenibilitat:

Com ja hem esmentat en la producció de productes ecològics no s’utilitzen químics ni fertilitzants i per tant no contaminen l’entorn i el territori. Consumint productes ecològics estem contribuint en la millora de la terra, de les aigues i de l’aire, és a dir, estem respectant el medi ambient.

4.- Màxims nivells de qualitat:

Els productes ecològics estan subjectes al Reglament Europeu 2092/91 que regula la producció agrícola i les indicacions i característiques dels productes obtinguts.

Tota la cadena de producció està totalment controlada, des de la inspecció de les materies primeres fins a l’envasat i l’etiquetatge.

Els productes obtinguts disposen d’una altíssima qualitat i com a tal són molt més gustosos.

5.- Respecte cap als animals:

A tots ens agrada veure animals sans i lliures. Els productors ecològics som els primers interessats que els animals visquin amb el millor nivell de vida, a part de les regulacions que existeixen.

Les granjes de productes ecològics crien els animals en llibertat o semi llibertat, eliminant així l’estrès dels animals per sentir-se tancats. Creixen al seu ritme i en condicions òptimes i saludables. Normalment la cria d’animals és autòctona o si més no es procura que els animals disposin d’una adaptació natural al terreny on viuran.

6.- Fomenten el consum de proximitat:

Actualment i amb l’evolució científica i tecnològica el món rural s’ha vist despoblat. Consumint productes de proximitat contribuim en un desenvolupament sostenible del territori, i tornem als pobles la seva vida i la seva economia.

Desavantatges

1.- Mà d’obra:

L’elaboració i obtenció de productes 100% ecològics és molt més lenta que la d’un producte normal, no se’n modifiquen els temps de criança i creixement.

Per tal de poder obtenir el producte i que aquest disposi de les millors característiques es necessita una feina a jornada completa els 365 dies l’any. Els animals volen menjar i han de menjar quan toca així com les plantes necessiten ser cuidades i regades dia a dia.

Els conreus intensius estan 100% mecanitzats, tot funciona sol i com que se’n rep una gran producció, si se n’ha de descartar no s’hi pateix. A l’agricultura extensiva i productors ecològics no funciona així, sovint no es disposen de grans volums i el creixement, l’alimentació i el benestar de les plantes i els animals depèn exclusivament dels granjers que s’hi dediquen.

2.- Preu elevat:

El preu del producte final sol ser més elevat. Primera per l’elevat cost que té l’obtenció natural de les materies primeres, segona per la dedicació de les persones que el produeixen i tercera per la qualitat de la que disposa.

 

Amb aquest resum podreu opinar i valorar vosaltres mateixos la qualitat de la vostra alimentació i és que raons per consumir productes de proximitat i ecològics n’hi ha per parar un tren.

La sostenibilitat del territori i del món està a les nostres mans.

Fins aquí aquesta publicació, que s’ha acabat fent més llarga del que esperavem.

Esperem que hagueu disfrutat la lectura i recordar-vos que si us ha agradat el contingut us agrairem que el compartiu a les vostres xarxes per tal que a poc a poc algú més coneixi la Granja Bufulà.

Una abraçada des de Vallcebre!

Sense comentaris

Publicar un comentari